top of page
gallery-mestrovic-mestrovichr.jpg

MAR

24

sjena.png

Muzeji i galerije Splita

twitter icon.png
facebook icon.png

Split je kulturno, povijesno i gospodarsko središte Dalmacije. Ukoliko Vas zanima povijest i kultura, nalazite se na pravom mjestu jer su znamenitosti neizostavni dio ovoga grada. Na našem popisu nalazi se za svakog po nešto.

Anchor 2

1. Muzej hrvatskih arheoloških spomenika - jedan je od najstarijih hrvatskih muzeja i jedini je muzej u Hrvatskoj osnovan sa zadaćom da istražuje, sakuplja i proučava ostatke materijalne i duhovne kulture Hrvata iz razdoblja srednjeg vijeka, od VII. do XV. stoljeća. Muzej sadrži veliki broj primjeraka raznovrsnog nakita, oružja i predmeta svakodnevne upotrebe, te velik broj kamenih spomenika. 


2. Muzej grada Splita - kulturna institucija koja se nalazi u prostoru gotičko-renesansne palače Papalić. Ima važnu funkciju u promociji kulturnog identiteta Splita. Muzej posjeduje i vrijedan arhiv, te značajan bibliotečni fond.

 

3. Arheološki muzej Split - najstarija muzejska ustanova u Hrvatskoj , sadrži oko 150 000 arheoloških predmeta podijeljenih u zbirke. Značajna je zbirka kamenih natpisa iz Salone zatim zbirka grčke helenističke keramike, rimskog stakla, antičkih glinenih svjetiljki, koštanih i metalnih predmeta. Muzej čuva veliku zbirku antičkog i srednjovjekovnog novca te posjeduje značajan bibliotečni i arhivski fond.

Anchor 3

4. Galerija Ivana Meštrovića - u njoj su većim dijelom postavljene mramorne skulpture, blagovaonica je zadržala izvorni karakter umjetnikova doma u koju je postavljen Meštrovićev namještaj, nekoliko slika i i brončani portreti članova obitelji. Velika izložbena dvorana na istočnoj strani prizemlja posvećena je sakralnoj skulpturi, važnoj temi Meštrovićeve umjetnosti. 


5. Etnografski muzej Split - smješten je neposredno pored Peristila. Muzej je jedinstven zbog činjenice da se prostor muzeja nalazi na mjestu gdje su u 4. st. bile carske odaje, odnosno spavaće sobe cara Dioklecijana. Sadrži vrijedne etnografske zbirke koje nam predočavaju nekadašnji život Splićana, otočana i težaka Dalmatinske zagore.


6. Hrvatski pomorski muzej - istražuje, prikuplja, čuva i prezentira materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu hrvatske obale Jadrana, od prapovijesti do danas. Posjeduje zbirke brodske opreme i sredstava, oružja i navigacijske opreme, odlikovanja, modela brodova, uniformi i opreme, umjetnina uz fond arhivske i bibliotečne građe. 


7. Galerija umjetnina - muzej čuva djela umjetnika iz Jugoslavije, Italije, Njemačke, Austrije, Francuske, Češke. Dok su najbrojnija djela značajnih hrvatskih umjetnika Bukovca, Deškovića, Joba, Medovića, Meštrovića i Vidovića. U sklopu Galerije umjetnina nalazi se i restauratorska radionica te knjižnica poluotvorenog tipa.

bottom of page