top of page
eko etno sela - okreni na ljeto.jpg

MAR

24

sjena.png

Eko etno sela dalmatinske zagore

twitter icon.png
facebook icon.png

Daleko od glavnih prometnica i gradova, gdje se još uvijek nalazi očuvani okoliš, a čovjek živi u skladu s prirodom, nalaze se eko etno sela. To su mjesta gdje se čovjek vraća svojim korjenima, zemlji i prirodi, a stres postaje prošlost. Možete kušati domaće namirnice, voće, povrće, domaće specijalitete ili kruh. 

Anchor 2

Posljednjih godina sve ih je više na području Splitsko-dalmatinske županije, kako na obalnom i zagorskom dijelu, tako i na otocima. Posjetitelji mogu uživati i u izletima na biciklima ili konjima, u raznim oblicima aktivnog turizma kao što su rafting, kajaking, penjanje po stijenjama, sportski ribolov ali i u poljoprivrednim radovima te sakupljanju ljekovitog bilja.
U našoj županiji dosad je uređeno tridesetak etno-eko sela na otocima, u priobalnom te zagorskom dijelu, a ističemo neka od njih:


1. Etno eko selo Škopljanci - obiteljsko imanje u kojem su obnovljene kamene stare kuće kako bi se sačuvao izvorni oblik, poštivajući tradiciju i arhitekturu podneblja. Sadrži i dvije dalmatinske konobe, etnografski muzej, muzej za bika, štrade, kušaonice, komin, pušnicu. Slobodno možemo reći da je ovo najpoznatiji turistički kompleks ove vrste u Dalmaciji. Ovo eko etno sela posjeduje i  mini ZOO vrt sa domaćim životinjama te bio organski vrt. 

Anchor 3

2. Etno eko selo Grabovac - nalazi se u blizini grada Imotskog. Obitelj Grabovac svojima gostima želi dočarati gastronomsku ponudu koja uključuje rakiju, bijela  i  crna vina, uštipke, pršut,  pancetu,  mladi sir,  pivca  lešo  s  purom, pivca  na  ražnju, razne peke,  janjetinu  i  kozletinu sa  ražnja te tradicionalne kolače iz ovog kraja. Ovo  eko-etno  selo  nudi  jahanje,  vožnju bicikla, boćanje i  mnoge druge aktivnosti.


3. Seosko domaćinstvo Buljan - nalazi se u općini Zmijavci, 8 kilometara južno od Imotskog. Na seoskom domaćinstvu možete probati tri različita bijela vina , kruh  ispod  peke,  domaći  pršut, kravlji sir, razne vrste rakija, domaće specijalitete ispod peke (teletina, janjetina, piletina), jela s roštilja uz  razne vrste povrća iz vlastitog vrta. Na  seoskom  domaćinstvu mogu  se  unajmiti  bicikli  te  s  njima  krenuti  u  vožnju makadamskim putima uz rijeku Vrljiku ili se može zaputiti prema prirodnim fenomenima, Crvenom i Modrom jezeru koji suudaljeni desetak kilometara od domaćinstva.


4. Seosko domaćinstvo „Podstrana“ - nalazi se u općini Hrvace, biseru Dalmatinske zagore koja obiluje mnogim  izvorima  pitke vode,  čistom  rijekom  Cetinom  te  mnogim  prirodnim  blagodatima. Obitelj proizvodi vlastite napitke, domaće vino, rakiju od višanja, oraha, jabuka. Također, u sklopu udruge Carpe Diem nude se i sportske aktivnosti: biciklizam, paintball, paragliding i kanu safari na Cetini .

bottom of page