top of page
aerial-view-of-dubrovnik-old-town-surrou

APR

26

sjena.png

UNESCO baština u Hrvatskoj

twitter icon.png
facebook icon.png

Hrvatska ima bogatu kulturu i povijest, a može se pohvaliti sa čak deset svjetskih baština UNESCO-a. Ako želite pogledati što više UNESCO-vih lokaliteta, Split je idealna opcija. U krugu od dva sata vožnje, ili plovidbe trajektom čak šest ih je lako dostupno.

Anchor 2

1. Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split - 1979. godine UNESCO je stavio Dioklecijanovu palaču, građenu u 4. stoljeću i povijesnu gradsku jezgru na Popis svjetske baštine agencije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Glavni dijelovi palače su Peristil odnosno glavni gradski trg i podrumi. Ovo je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu. Građena je od kamena s Brača, a ukrasni detalji kao što su sfinge, mramor i klesane dekoracije su donešeni iz Egipta, Italije i Grčke. Palača je bila okružena sa 16 bedema, imala je 4 ulaza, dvije glavne ulice. S jedne strane nalazio se carev mauzolej , danas je to katedrala Sv. Dujma, dok su se druge strane nalazila 3 hrama. Dioklecijanova palača je možda jedini kulturni spomenik u svijetu u kojem ljudi još borave. 

Anchor 3

2. Stari grad Dubrovnik - grad jedinstvene kulturne i političke povijesti, dio je UNESCO-vog popisa svjetske baštine od 1979. godine. Danas su najveća atrakcija masivne zidine s tvrđavama i kulama koje su građene i dograđivane od 12. do druge polovice 17.stoljeća. S istoka grad čuva tvrđava Revelin, a sa zapada tvrđava Lovrijenac. Glavna ulica u Starom Gradu - Stradun omiljeno je sastajalište kako za mještane tako i za turiste. Na kraju Straduna nalaze se Gotičko-renesansnu Palaču Sponza i Knežev Dvor koji je prikazan u svjetski poznatoj TV seriji “Igra prijestolja”.


3. Eufrazijeva bazilika u Poreču - najvrjedniji kulturni spomenik Grada Poreča, sagrađena polovicom 6. stoljeća za vrijeme biskupa Eufrazija. To je ranokršćanska crkva čija je unutrašnjost ukrašena spektakularnim mozaicima. Unutrašnjost Bazilike svakodnevno je otvorena za javnost a posjetiteljima je omogućeno i uspinjanje na zvonik Bazilike, odakle se pruža prekrasa pogled na Poreč i okolicu. Kompleks Eufrazijeve bazilike pripada među najznačajnije svjetske povijesne spomenike pa se od 1997. nalazi pod zaštitom UNESCO-a.  Kompleks se sastoji od nekoliko znamenitih građevina: Eufrazijeve bazilike, Župne crkve, Sakristije, Krstionice sa zvonikom, Maurovog oratorija i biskupskih dvora.


4. Povijesna jezgra Trogira - od 1997. godine ovaj grad samo 20-ak kilometara udaljen od Splita, uvršten je na popis svjetske baštine. Simbol Trogira je kula Kamerlengo koja se nalazi na samom kraju rive, a nekad je služila za smještaj mletačke vojne posade. Najpoznatiji kulturni spomenik je trogirska katedrala sv. Lovre iz 13. stoljeća. Trogir je jedan od najbolje sačuvanih romaničko-gotičkih gradova u Europi. Možete još razgledati i palaču trogirske obitelji Ćipiko te Knežev dvor. 


5. Nacionalni park Plitvička jezera - najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj i ubraja se među najljepše znamenitosti u Europi. Sastoji se od šesnaest čarobnih tirkiznih jezera s brojnim kaskadama, sa bogatom florom i faunom. U šumama oko parka moguće je vidjeti i vukove, medvjede te rijetke ptice. Voda teče iz jednog jezera u drugo u vodopadima i tako stvara veličanstven fenomen prirode u pokretu.


6. Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku - jedno je od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj te je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Građena je više od stotinu godina, a jedinstvena je po tome što je kompletno izgrađena od kamena iz kamenoloma na otoku Braču, Rabu i Korčuli i to bez korištenja vezivnog materijala. Najznačajniji graditelji katedrale su Juraj Dalmatinac i Nikola Firentinac.


7. Starogradsko polje -  krško polje i najveća plodna ravnica na svim Jadranskim otocima koja se nalazi u središnjem dijelu otoka Hvara. To je zapravo poljoprivredno zemljište koje su izgradili Grci koji su kolonizirali prostor u 4. stoljeću prije Krista. Ono što je ovo područje učinilo dijelom svjetske baštine jest činjenica da je ova zemlja tijekom stoljeća zadržala svoj izvorni oblik. Na UNESCO-v Popis svjetske baštine Starogradsko polje je, zajedno s povijesnom jezgrom Staroga Grada upisano 2008. godine. Starogradsko polje danas predstavlja najbolje sačuvan antički - grčki krajolik na Sredozemlju.


8. Stećci - na popis svjetske baštine UNESCO-a 2016. godine zajednički su upisani stećci - srednjovjekovna groblja nadgrobnih spomenika s teritorija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Najčešći motivi koji se pojavljuju na stećcima su prikazi ljudi. Nekropole u Hrvatskoj nalaze se u Cisti Velikoj i u Konavlima. 


9. Mletački sustav obrambenih utvrda iz 16. i 17. stoljeća - obrambeni sustav Zadra i šibenska utvrda sv. Nikole na UNESCO-ovu su popisu svjetske baštine od 2017.godine. Obrambeni sustav Zadra, koji je bio vojno i administrativno središte Dalmacije, najveća je i najsnažnija utvrda na Jadranu i ključna točka obrane pomorske rute između Venecije i Krfa kao i od prijetnji Osmanskog Carstva s kopna. Tvrđava Sv. Nikole na otočiću Ljuljevcu kod Šibenika imala JE obrambenu namjenu, ali nikada nije napadnuta. Legende kažu da se nitko nije usudio napasti ovu tvrđavu jer je izgledala moćno i nepobjedivo.


10. Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe -najveće područje pod UNESCO-vom zaštitom u Europi jer se prostiru na dvanaest država. Hrvatski dio Karpata čine Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Sjeverni Velebit, kao i strogi rezervati prirode Hajdučki i Rožanski kukovi. Ovo je izvanredan primjer nedirnutih šumskih područja u umjerenom klimatskom pojasu. Na UNESCO-voj listi svjetske baštine nalaze se od 2017.godine. 

bottom of page