top of page
03-nijemo_kolo_dalmatinske_zagore2.jpg

MAR

24

sjena.png

UNESCO nematerijalna kulturna baština

twitter icon.png
facebook icon.png

Hrvatska se može pohvaliti i sa trinaest dobara uvrštenih na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a sa područja Splitsko-dalmatinske županije možemo se pohvaliti sa više njih: čipka od agave u sklopu čipkarstva u Hrvatskoj,  hvarska procesija 'Za Križen', Sinjska alka, vrličko nijemo kolo, klapsko pjevanje, suhozidna gradnja te mediteranska prehrana.

Anchor 2

1. Čipka od agave u sklopu čipkarstva u Hrvatskoj - posao oko pripremanja niti dug je i mukotrpan. Tanke, bijele niti izvlače se iz svježeg lišća agave, ubranih u određeno vrijeme u godini i obrađuju na specifičan način dok ne postanu spremne za tkanje. Hvarska čipka upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2009. godine.


2. Hvarska procesija 'Za Križen' - vjerski i kulturni identitet stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se u neprekinutom nizu odvija već pet stoljeća. Šest zasebnih procesija kreće istovremeno iz šest župa: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska i procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu te završavaju povratkom u svoju župnu crkvu. Jako je važno da se procesije ne susretnu, jer se to smatra znakom velike nesreće.

Anchor 3

3. Sinjska alka - najstarija viteška igra na svijetu, igra se u spomen na herojski otpor nekoliko stotina vojnika koji su 1715. godine obranili grad Sinj od navale turskih vojnika. Održava se 1717. godine prve nedjelje u kolovozu. Alkari jašu na konjima u galopu niz glavnu ulicu ciljajući kopljem željezni prsten koji visi na užetu. Pravila turnira promiču poštenu igru i naglašavaju značaj sudjelovanja u životu zajednice, dok sudionici Alke moraju biti članovi obitelji s područja Sinja i Cetinske krajine. 


4. Vrličko nijemo kolo - narodni ples koji se izvodi u Zagori a na Popisu svjetske nematerijalne baštine je od 2011. godine. To je kružni ples koji se izvodi uglavnom bez glazbe. Danas se najčešće izvodi prije crkvenih svetkovina ili na festivalima.


5. Klapsko pjevanje - tradicijsko višeglasno pjevanje bez pratnje instrumenata. Tematika klapskih pjesama uglavnom je oko mora, ljubavi i mediteranskog načina života. Ukoliko se nađete u Omišu posjetite najveću i najstariju smotru klapskog pjevanja.


6. Suhozidna gradnja - znanje potrebno za izradu kamenih konstrukcija, slaganjem kamenja jednog na druge, bez korištenja bilo kojeg drugog materijala, osim ponekad suhe zemlje. Suhozid se u različitim oblicima u Hrvatskoj pojavljuje duž prostora jadransko-dinarskog krša i snažno karakterizira njegov krajolik.


7. Mediteranska prehrana - uključuje vještine, znanja, rituale, simbole i običaje vezane uz sjetvu, žetvu, ribolov, stočarstvo, preradu, kuhanje te konzumiranje hrane. Kao područja koja prezentiraju mediteransko nasljeđe u prehrani, Hrvatska je odabrala otoke Brač i Hvar. Mediteranska prehrana temelj je identiteta ljudi koji žive na tom prostoru i sadrži uglavnom maslinovo ulje, ribu, zeleno lisnato povrće, mahunarke, smokve, svježe začine...

bottom of page