top of page
game-of-thrones_featured.jpg

MAY

02

sjena.png

Game of Thrones

twitter icon.png
facebook icon.png

Igra prijestolja, originalno nazvana Game of Thrones, američka je dramska televizijska serija. Postala je najgledaniji televizijski program HBO-a u povijesti mreže, a privukla je široku i iznimno aktivnu bazu obožavatelja diljem svijeta. 

Anchor 2

Serija se snima u Belfastu te u drugim gradovima Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Hrvatske, Islanda, Malte, Maroka, Španjolske i SAD-a.

1. Dubrovnik - vjerojatno najvažniji na našoj listi jer je služio čak 5 sezona kao lokacija snimanja za glavni grad Sedam kraljevstava. Stara gradska jezgra je uistinu bila odlična podloga za snimanje serije, posebice gradske zidine i mnoge uske uličice u samom centru grada. Ukoliko se odlučite posjetiti lokacije na kojima je snimana ova popularna serija, sigurno ne želite propustiti posjetiti Lovrijenac koji je u seriji postao Crvena utvrda, sjedište kralja Andala i Prvih Ljudi. Mnoge poznate scene su ovdje snimljene – u prvoj epizodi druge sezone, kad kralj Joffrey slavi svoj imendan i scena u kojoj Cersei priča s Maloprstićem o Aryinom bijegu iz Kraljevog Grudobrana. Neke od ostalih poznatih lokacija snimanja u Dubrovniku su Pile, Zidine i kula Minčeta koja je služila za snimanje Kuće Neumirućih u drugoj sezoni serije.

Anchor 3

2. Otok Lokrum - maleni, prekrasan otok nedaleko od Dubrovnika. Lokrum je služio za snimanje scena u trgovačkom gradu Qarthu koje se mogu vidjeti u sceni gdje se Daenarys nalazi sa vještacima u vrtovima Qartha koji su zapravo vrtovi starog benediktinskog samostana iz 12. stoljeća. Posebna poslastica za fanove je Centar za posjetitelje unutar samostana koji ima izložbu posvećenu Igri prijestolja, sa originalnom replikom Željeznog trona.


3. Split - sve scene koje su snimljene u ovom gradu su se snimile unutar Dioklecijanove palače koja je uvrštena UNESCO-ovu listu Svjetske baštine. Vjerojatno najzapamćenije scene su one gdje je Daenerys imala svoju prijestolnicu u Meereenu i soba gdje je držala svoje zmajeve – obe snimljene unutra Dioklecijanovih podruma. Obožavatelji serije koji u turističkoj sezoni posjećuju Split došli su na svoje, jer u antičkoj palači koju je oko 300. godine podigao rimski car Dioklecijan mogu prošetati preuređenim tunelima i podrumom. Od nedavno je u Splitu otvoren i Muzej Game of Thrones. U muzeju se nudi cjelovita priča, a unutrašnjost počinje od serije fotografija nastalih tijekom snimanja scena na lokacijama u Hrvatskoj. U muzeju se nalazi i nekoliko tematskih soba, a svaka je povezana s nekim od glavnih likova. Priča se uokviruje oko njihovih figura prikazanih u stvarnoj veličini.


4. Klis - 10 kilometara od Splita nalazi se općina Klis i tvrđava koja je također služila kao lokacija za snimanje najvećeg od tri robovlasnička grada, Meereen. Na kuli se prisjetite scene kad je Daenerys osvojila Meereen dok su je oslobođeni robovi pozdravljali kao svoju novu kraljicu. Uz to, možete uživati u prekrasnom panoramskom pogledu koji se pruža na cijeli Split i okolicu.
5.Trogir- trogirska Stara gradska jezgra također je poslužila kao još jedna savršena lokacija za snimanje Igre prijestolja. U seriji, Trogir je bio trgovačka luka Qartha gdje su vještaci Qartha zatočili Khaleesine zmajeve. Također nemojte propustiti posjetiti predivni samostan sv. Dominika u kojem su se isto snimale neke od scena u seriji.


6. Šibenik - postao je dijelom serije tek u petoj sezoni kad su ga producenti serije odlučili koristiti kao set za grad Bravoos. Bravoosi su vješti moreplovci i mačevaoci kao i nekoć stari Šibenčani, što je potpomoglo autentičnosti lokacije snimanja. Proživite ponovno scenu gdje Arya slijedi Bravoose i Meryna Tranta ispred katedrale sv. Jakova. 

bottom of page