top of page
peka_z_osmiornicy_01_0.jpg

APR

26

sjena.png

Okusi mediterana na tanjuru

twitter icon.png
facebook icon.png

U Splitu doživite okuse mediteranske kuhinje u mnogobrojnim izvrsnim restoranima, konobama, pizzerijama, kušajte vrhunske sireve u cheese barovima, priuštite si kulinarsku ili eno-gastro organiziranu turu.

Anchor 2

Kada ste u Dalmaciji, ponašajte se kao Dalmatinci! Odaberite svoje omiljeno jelo od ribe ili morskih plodova ili se pak počastite bogatim specijalitetom od mesa uz čašu dalmatinskog vina. Ako se nalazite u Splitu ili okolici, nemojte otići a da ne kušate bar neke od ovih jela:

1. Crni rižot - kažu tko ga jednom proba , zavoli ga na duge staze. Crni rižot je izvorno dalmatinsko jelo a ime je dobio po sipinoj tinti koja ga oboja u crno. Intenzivnog je okusa i oduševit će sve one koje vole riblje specijalitete. Ovo jelo spoj je svježe sipe iz dalmatinskog mora i maslinovog ulja sa obale. 


2. Pašticada - iako je Dalmacija poznata po ribljim specijalitetima, dalmatinci pripremaju i odlična mesna jela. Pašticada se priprema od govedine ili junetine. Ovo jelo ima više faza pripreme. U prvoj fazi meso odležava u marinadi od aromatiziranog octa. U drugoj fazi meso se preprži u komadu. U trećoj se pirja u umaku podlivenom vinom i prošekom, uz dodatak suhog voća, najčešće šljiva i mnoge začine, poput klinčića, muškatnog oraščića, lovora i papra. Poslužuje se uz domaće njoke.
 

Anchor 3

3. Riba na gradele - tradicionalni način spremanja ribe na Jadranu. Riba, koja se osuši od suvišne vlage, položi se na rešetku prethodno jako ugrijanih gradela, te se tijekom pečenja premazuje ruzmarinom i maslinovim uljem. 


4. Peka - peka je tradicionalna metoda spravljanja jela, najčešće hobotnice i janjetine, ispod metalne kupole koja se prekriva žarom. Jelo se polagano peče ispod kupole i zadržava sve okuse i arome. 


5. Kamenice i dagnje - moćan prirodni afrodizijak. Morski plodovi zastupljeni su u mediteranskoj kuhinji, a poslužuju se odmah nakon vađenja iz mora i začine se tek limunovim sokom.


6. Pršut - najpoznatiji i najcjenjeniji dalmatinski suhomesnati proizvod. Jede se kako u svakodnevnim tako i u svečanim prilikama.  Gastronomski specijalitet nastao sušenjem na dimu i buri mesa stražnjih nogu svinje. Zbog svog specifičnog okusa i neobičnog načina dobijanja smatra se jednim od najorginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje a samim time je postao nezaobilazan dio ponude turističke, ugostiteljske ponude kako Dalmacije tako i cijele Hrvatske. 


7. Brudet - složenija verzija riblje juhe koji se priprema od više vrsta ribe i pokojeg ploda mora. 


8. Viška, forska i komiška pogača - tri dalmatinske pogače, koje stoje bok uz bok i svojim okusom još uvijek oduševljavaju i hrane ribare, njihove obitelji i goste. Najjednostavnija je od njih viška pogača, koju se nadijeva pirjanim lukom i slanom ribom kao što su srdele ili inćuni, iduća je komiška, koja uz to sadrži i umak od rajčica, dok je forska najbogatija, jer sadrži još i ovčji ili kozji sir. 


9. Sinjski arambašići - tradicijsko jelo sinjskoga kraja koje se obično priprema za proslave Sinjske alke, Gospe Sinjske, Božića i Nove godine. Nalaze se na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Hrvatske.

bottom of page