top of page
cover_edited.jpg

MAY

09

sjena.png

Zakorači u drevnu povijest Splita

twitter icon.png
facebook icon.png

Split, jedan od najljepših bisera Mediterana, grad koji je opjevan u brojnim pjesmama i osvojio srca mnogih. Grad u čijim ćete ulicama osjetiti dalmatinski šarm koji tu vlada stoljećima, a čija drevna povijest ostavlja bez teksta...

Anchor 2

Upravo činjenica kako je život stanovnika Splita isprepleten s ljubavlju prema gradu i moru, čine ga posebnim. Ljubav mnogih prema ovom gradu vidljiva je u svakom koraku, stoga nemojte niti jednog trenutka prestati uživati u njemu.


Stara gradska jezgra prepuna je predivnih ulica, trgova i spomenika koji će vas oduševiti pri prvom pogledu. Njegova pristupačnost i atmosfera očarat će sve njegove posjetitelje i pokazati zbog čega je Split jedno od najpopularnijih mjesta na Mediteranu.

Anchor 3

1. Dioklecijanova palača - posjetite najljepši biser i povijesnu jezgru Splita iz vremena nekadašnjeg Rimskog carstva u kojoj i danas žive stanovnici. Dioklecijanova palača je jedinstveno mjesto u Europi koja potječe iz 4. stoljeća, te je bila rezidencija rimskog cara Dioklecijana. Sagrađena je u obliku vojnog kampa, a njene velebne zidine možete vidjeti u cijelom starom dijelu grada. Sa specifično kamenim ulicama, brojnim trgovima i povijesnim ostatcima, nije ni čudo što se nalazi na UNESCO-ovoj listi, a upravo zahvaljujući kontinuiranom životu stanovnika Splita unutar same palače, izvanrednoj sačuvanosti, te postojanju različitih eksponata poput originalne egipatske sfinge stare 3.500 godina ili podruma nekadašnjeg cara. Upravo njena ljepota je privukla i seriju Igre prijestolja, te je palača poslužila kao mjesto snimanja mnogih scena iz popularne serije.


2. Katedrala sv. Duje - otkrijte najstariju katedralu na svijetu koja se i danas koristi, a potječe iz davne 350. godine. U početku je služila kao Dioklecijanov mauzolej, te sadrži mnoge elemente iz tog razdoblja. Odmah pokraj katedrale nalazi se i predivni vestibul koji je služio kao predvorje na ulazu u Dioklecijanovu palaču.


3. Peristil - srce grada Splita i centar nekadašnjeg života u vrijeme cara Dioklecijana. Svojim antičkim stupovima sagrađenim u korintskom stilu predstavljala je mjesto gdje se car Dioklecijan svakodnevno obraćao svojim stanovnicima. Osim prekrasnih stupova i kamenom popločanim trgom u neposrednoj blizini nalazi se i Jupiterov hram. Uz savršeno napravljenu akustiku, Peristil se koristi kao mjesto za izvođenje mnogih opera i predstava, a tijekom ljeta svake večeri možete poslušati predivne izvedbe talentiranih umjetnika.


4. Stara gradska jezgra - šetnja gradom Splitom je nešto što ne smijete propustiti budući da se nalazi nebrojeno mnogo ulica i trgova na kojima možete u potpunosti osjetiti drevnu kulturu. Stoga nemojte zaobići posjeti Prokurativama gdje možete uživati u jutarnjoj kavi ili romantičnoj večeri. Prošetajte Marmontovom ulicom koja se prostire sve do splitske rive ili uživajte u ukusnoj hrani na predivnoj Pjaci.

5. Muzeji i galerije - Za sve ljubitelje kulturne ostavštine i brojnih povijesnih predmeta, nalaze se brojni muzeji i galerije na području Splita. Jedna od najljepših i najpoznatijih zasigurno je galerija Ivana Meštrovića koja u predivno uređenom ambijentu predstavlja najznačajnije radove jednog od najvećih hrvatskih kipara. Također, možete posjetiti muzeje poput Arheološki muzej, Pomorski muzej, Etnografski muzej i Muzej grada Splita. Osim toga, imate priliku posjetiti i Museum of senses koji je u posljednjih nekoliko godina dobio brojne inačice diljem svijeta.


6. Salona - samo nekoliko kilometara od centra Splita nalazi se drevni glavni grad Dalmacije u vrijeme Rimskog carstva gdje je živjelo više od 60 000 stanovnika. Unutar Salone možete pronaći ostatke nekadašnjeg amfiteatra, kao i brojne arheološke vrednote iz Rimskog carstva.

Split obiluje brojnim ljepotama od kojih su neke stare tisućljećima, ali njegovu posebnost najviše možete osjetiti u njegovim ljudima. Split ne čine samo zidine ili spomenici, čine ga i veseli i druželjubivi ljudi zbog kojih ćete zavoljeti svaki trenutak proveden u Splitu.

bottom of page